Fontos vagy felesleges és kötelező feladat?

Az ember számtalan olyan dolgot talál a vállalkozása életében, amelyre bizton rá meri mondani, hogy felesleges kötelező elem, amit azért kell csak megtennie vagy megoldania, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzés során ne kapjon büntetést vagy ne zárják be az irodát vagy üzletet, ne függesszék fel a működési engedélyt. De persze van olyan feladat is, amire csak rámondják mostanában a vezetők, hogy felesleges feladat, egyetlen hiba azonban szinte azonnal be is bizonyíthatja ennek az ellenkezőjét.

Gondoljunk csak bele abba, hogy egy építkezésen az ott dolgozók mennyi veszélyes anyaggal dolgoznak és mennyi veszélyes folyamatot vagy munkafázist oldanak meg, amely közben egy apró baleset is az egészségüket vagy rosszabb esetben akár az életüket is követelheti. Ebben az esetben mondjuk a munkavédelem feladatainak profi és valódi biztonságot nyújtó megoldása alapvető feladat és nem lehetőség én azt gondolom. Vállalati tanácsadóként sajnos már nem egy olyan céget láttam, aki egy ilyen nem kívánatos, váratlan esemény után fordult hozzánk segítségért, hiszen nem csak a büntetések és az eljárás lefolytatása nehezítette a cég életét, de a partnerek beléjük vetett bizalma és a piaci hírnevük is hatalmasat csorbult az események miatt. Ezek kapcsán pedig azt mondhatom, hogy egy építési feladatkört ellátó cég nem elégedhet meg azzal, hogy papíron a törvényi kereteknek megfelel a működése. Valódi értéket és biztonságot, védelmet nyújtó munkavédelmi rendszert kiépítő vállalkozóra van szüksége, aki külső szakértőként minden ilyen és hasonló feladatot megold számukra, hogy baleset bekövetkezte esetén se legyen végzetes a baj, ne menjen benne tönkre az egész vállalat működése.

Kulcsfontosságú a megfelelő szolgáltató kiválasztása ezekre a feladatokra, és én bizton állíthatom, hogy aki mondjuk az activesafety csapatát választja, nem hogy nem fog csalódni az eredményekben és a közös munkában, de hihetetlen sok energiája és ideje megmarad, amit a vállalat életével és nem a munkavédelemmel fog tudni eltölteni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki maradéktalan elégedett lesz a munkájukkal.